תוכן העניינים
איתור רטיבות: כל מה שחשוב לדעת
רטיבות היא אחת הרעות החולות של כל מבנה. זוהי בעיה שקשה עד בלתי אפשרי להימנע ממנה לחלוטין, אולם באמצעות הכרת גורמי הסיכון העיקריים וזיהוי הבעיה בשלבים המוקדמים שלה – תוכלו לטפל בה בצורה יעילה במיוחד.
בדיקת רטיבות בבית
השאלה הראשונה שעולה היא מתי בדיוק צריך לבצע איתור רטיבות בבית. התשובה של ישראלים רבים תהיה "כשמופיעים הסימנים המובהקים של הרטיבות", אולם זו טעות. הסיבה היא שבשלב הזה, יכול להיות שכבר יהיה מאוחר מדי.
אם אתם מבחינים כבר בכתמי מים גדולים בתשתיות המבנה, סבירות גבוהה שהנזילה כבר נמצאת בשלבים מתקדמים שלה. הטיפול בה עלול להיות מורכב יותר, ולכן ייתכן שכבר נגרם נזק לתשתיות המבנה. לכן עליכם להיות ערים לכל סימן ראשוני של רטיבות.
רבים ימליצו להקדים תרופה למכה, כלומר, לאתר את הרטיבות עוד לפני שהתסמינים שלה נוכחים. אפשר לעשות זאת באמצעות בדיקה תקופתית של הנכס, וכמובן שגם לפני שנכנסים אליו: בין אם כאשר שוכרים דירה, ועל אחת כמה וכמה במקרה של רכישת דירה (גם חדשה).
איתור רטיבות בקירות
קירות המבנים, הן הפנימיים והן החיצוניים, מועדים לפורענות מבחינת הסיכון לבעיות רטיבות. רשימת הגורמים האפשריים לרטיבות בקירות רחבה וכוללת בין היתר:
- בעיות איטום של הקירות החיצוניים, שעלולות להשפיע גם על הבידוד התרמי
- איטום לקוי של גג המבנה, המביא לנזק פוטנציאלי בכל פעם שיורדים גשמים
- בלאי טבעי של המבנה, בשילוב תנאי הסביבה. כך למשל שילוב שבין לחות גבוהה ומלחים עלול ליצור בעיות רטיבות במבנים הממוקמים סמוך לים
- נזילות ופיצוצי צנרת – חלק מהצנרת עוברת בדרך כלל גם בקירות המבנה
ברטיבות בקיר אפשר להבחין בכמה אופנים, כאשר גם כאן נזקים בולטים ומוחשיים יצביעו בדרך כלל על בעיה שכבר התפתחה והחמירה לה מתחת לפני הקיר. כתמי מים, עובש ועיבוי של הקיר עלולים לסכן את תשתיות המבנה ובחלק מהמקרים גם את דיירי הבית, ולכן חשוב לאתר את הרטיבות בקיר בהקדם האפשרי.
איתור רטיבות ברצפה
רטיבות ברצפה הוא מצב בו ישנם מים הנכלאים מתחת לרצפה. מים כלואים לא יכולים להתנדות, להבדיל ממים הנמצאים בסביבה חיצונית, כך שהם נספגים בטיח. מדובר בבעיה חמורה שעלולה להתפתח בקצב מדאיג, בהיעדר טיפול הולם.
מקור המים הוא בתשתיות הצנרת, אשר ברוב המקרים עוברת מתחת למרצפות. הרטיבות עצמה עלולה להיגרם עקב פגם בתכנון הצנרת, בעיות איטום בלאי טבעי, פיצוץ צנרת וסיבות נוספות, שלמרבה הצער קשה להיות חסין מפניהן לחלוטין.
רטיבות ברצפה היא סבירה יותר בבתים ישנים, אולם גם מבנים חדשים עלולים לסבול ממנה. חלק מהגורמים המביאים לרטיבות הם בלתי נמנעים, אולם אחרים ניתן למנוע באמצעות תחזוקה נכונה, הקפדה על איטום מיטבי וחידוש של האיטום אחת לכמה שנים.
אחד האתגרים העיקריים עם רטיבות ברצפה נוגע לאיתור המקור הספציפי של הבעיה, שתסתתר בדרך כלל מתחת לפני השטח – לעיתים גם מטרים רבים. כפי שנראה בהמשך, כיום יש כלים מתקדמים המאפשרים לאתר את מיקום הבעיה בצורה מדויקת, מבלי שנדרש הרס תשתיות.
איתור רטיבות בתקרה
לעיתים הנזילה אינה נגרמת מתשתיות לקויות של הדירה, וגם לא מהאופן בו הדיירים מתנהלים. איתור רטיבות בתקרה נובע כמעט מכל המקרים בבעיה בצנרת של השכנים מהקומה העליונה. זאת מכיוון שלרוב, תשתיות הצנרת עוברות כאמור מתחת לרצפה שלהם, כלומר, בתקרה של הדירה ממתחת.
חשוב לשים לב שבחלק גדול מהמקרים, הדיירים אשר נפגעים מהרטיבות – כלומר אלו אשר היא מופיעה בתקרת הבית שלהם – ישימו לב לעצם הבעיה עוד לפני שהדיירים בקומה שמעל יהיו מודעים לה. מומלץ לצלם את סימני הרטיבות, לסמן אותם ולעקוב אחר התפתחותם.
מעבר להיבט הטכני של טיפול ברטיבויות כאלה, התרחיש הזה מעלה שאלות על האחריות לנזק. התרחיש המקובל הוא שהדיירים שמקור הרטיבות הוא בביתם יהיו אחראיים לטפל בבעיה ולפצות את הדירה שתקרתה נפגעה. לעיתים הם יעשו זאת תוך הפעלת ביטוח הדירה שלהם.
למרות שהיו מקרים של מחלוקות בין דיירים שהגיעו עד לכתלי בתי המשפט השונים, ברוב המקרים אין חובה לצאת "למלחמה". יידוע השכנים על עצם הבעיה ובקשה לגיטימית מהם לטפל בה או לפצות, במידת הצורך, אמורים לעשות את העבודה.
איתור רטיבות בעזרת מצלמה (וכלים מתקדמים אחרים)
החדשות המעודדות הן שבמרוצת השנים, הטכנולוגיה נכנסה לתמונה והפכה את המלאכה של איתור רטיבות ליעילה, למהירה, למדויקת ולבטוחה יותר מאי פעם. הפיתוחים הנוכחיים אף מונעים את הצורך בפעולות של "ניסוי וטעיה", כולל כמובן הרס של תשתיות המבנה על כל הנובע מכך.
איתור רטיבות באמצעות מצלמה תרמית היא אחת הטכנולוגיות המרכזיות והמומלצות כיום. המצלמה, הפועלת באמצעות גלי אינפרא אדום, מצלמת את האובייקט ומציגה את שינויי הטמפרטורה. כמעט תמיד המקומות בהם הטמפרטורה נמוכה יותר הם מוקד הרטיבות.
ישנן טכנולוגיות חדישות אחרות שעשויות לסייע לאתר את מוקד הבעיה, כולל במקרים בהם המצלמה התרמית אינה יכולה לסייע מסיבה כזו או אחרת (למשל, נזילה עמוקה "מדי"). הטכנולוגיות המוצעות כיום כוללות:
- איתור בעזרת מכשור אקוסטי – ציוד מתקדם אשר עשוי לאתר את מיקום הנזילה בהתאם לרעשים שמשמיעים הנוזלים, וזאת באמצעות מגבר קול רגיש במיוחד
- תרכובת גז ידידותית לסביבה המוחדרת לצנרת. האיתור במקרה הזה נעשה בעזרת מכשור מיוחד, המצביע על האזור בעל ריכוז גז גבוה במיוחד. מבחינה מעשית, זהו האזור המהווה לרוב מוקד בעיית הרטיבות
- מצלמת דחיפה זעירה, המוחדרת לפנים הצינורות ומספקת תמונת מצב ויזואלית של הנעשה בו, כך שאפשר לבחון את הצנרת ולראות היכן מצטברים המים
חשוב לזכור שאיתור רטיבות הוא עסק למקצוענים בלבד, במיוחד כאשר מעוניינים לעשות זאת באחת השיטות המתקדמות שהובאו כאן.
זקוקים לאיתור רטיבות מקצועי? המומחים של AT-Tec מעניקים שירות איתור רטיבות מקצועי בטכנולוגיה מתקדמת ללא הרס. התקשרו עכשיו: 072-3301506